Renate levde med smerter i over 30 år

Renate Nydal (50) hadde sterke smerter helt fra tenårene, men ble ikke tatt på alvor. Ingen leger reagerte på det hun fortalte, og hun ble ikke henvist videre før hun etter mange år forlangte det. Den uoppdagede sykdommen påvirket også evnen til å få barn.

Renate står utendørs iført blå kåpe og ser mot kameraet med et alvorlig uttrykk.  I bakgrunnen skimtes en vei og noen hus.

Renate er veterinær og elsker jobben sin. Nå går det lettere å jobbe, etter at en operasjon for to år siden reduserte smertene. Hun fikk også endelig en sikker diagnose. 

For Renate ble smertene verre og verre med årene, men ingen av legene hun gikk til fant ut hvorfor.

Etter rundt 30 år ble det endelig slått fast at Renate har endometriose, en sykdom som gjør at vev som likner på livmorslimhinnen vokser utenfor livmorhulen. 

– Det verste var at jeg ikke ble gravid. Det er en stor sorg jeg bærer på, forteller Renate. Hun har alltid hatt et sterkt ønske om barn.

- Jeg er glad for de endometriosepasientene som får barn etter operasjon, likevel er det ikke alltid "det går bra til slutt". Så grusom er denne sykdommen, sier hun.

Behovet for å bære fram egne barn satt dypt i henne. Hun kjenner på sorgen ved alle milepælene hun ikke får ta del i som mor; konfirmasjon, barnebarn.

- Den delen av livsveven som handler om barn og familieliv blir borte, sier hun.

Katten Smoky har en skade, og må ha jevnlig oppfølging av Renate. Hun er spesialisert på veterinærkiropraktikk og kan hjelpe ham med ryggsmertene. - Det er meningsfylt, smiler hun.

- I framtiden håper jeg avstanden mellom tilgjengelig kunnskap og anvendt kunnskap blir mindre, det vil alle tjene på, sier Renate. Hun mener det er på høy tid at et kompetansesenter for endometriose kommer på plass. - Kostnaden både for pasientene og samfunnet har vært stor. Hadde jeg blitt utredet tidligere, kunne mye vært annerledes. 

 

Ble ikke henvist til spesialist

Så mange som hver tiende kvinne i verden har endometriose. Likevel kan det ta mange år å få riktig diagnose og behandling. Endometriose forekommer hos opptil 50 prosent av alle ufrivillig barnløse kvinner. Lidelsene utgjør et betydelig folkehelseproblem som krever tverrfaglig spisskompetanse. I Norge tar det gjennomsnittlig sju år å få stilt diagnosen. 

For Renate tok det rundt 30 år. Hun har mistet tellingen på hvor mange leger hun har vært hos.

– Jeg ble møtt med arroganse fra enkelte leger. Jeg fatter ikke hvordan de kan ha holdningen «Når blodprøvene er fine, så er det ikke noe galt med deg», når det ikke er gjort grundigere undersøkelser og det fortsatt er så mye vi ikke vet, sier Renate.

For mange endometriosepasienter er det en stor tilleggsbelastning å ikke bli tatt alvorlig, ikke bli trodd på at smertene er så sterke som de er. Det er forferdelig å bli møtt med nedlatende mistro når en har store helseproblemer.

– Hvorfor er det så lite forskning på dette? Vet vi egentlig hvor bredt normalspekteret er? Hva kvinner har av smerter og hvor mye de blør? sier Renate.

Mange kvinner har liknende erfaringer 

Renate er ikke alene. Mange kvinner med endometriose får sine smerter og helseplager bagatellisert i møte med helsevesenet. Det gikk igjen da Sanitetskvinnene og Endometrioseforeningen nå i februar ba endometriosepasienter sende oss sine historier. Etter invitasjon i sosiale medier fikk vi inn 142 pasienthistorier fra kvinner i alderen 19 til 71 år. For flere tok det mange år å få diagnosen.

Mange har hatt store helseplager, og en del er blitt arbeidsuføre. Likevel ble de fortalt at det de led av var psykisk, at de måtte være spesielt pysete som ikke tålte menssmerter, eller at de bare måtte ta seg sammen å tenke positivt. Noen begynte å tvile på seg selv og utviklet depresjon på grunn av belastningen med smerter og å ikke bli trodd. Mange forteller også at de er blitt mistenkeliggjort og nedvurdert av arbeidsgivere, kolleger eller medstudenter.

Andre møtte forståelse av legen for at de hadde uvanlig sterke menstruasjoner, og fikk smertestillende og hormonprevensjon, men ble ikke henvist videre. 

Noen få fikk diagnosen etter bare to-tre år, det var som oftest de som hadde pårørende med kunnskap om sykdommen, og som selv oppsøkte spesialister og forlangte å få operasjonen som må til for sikker diagnose. Det er også flere blant de unge som møtte leger som tok dem på alvor og henviste videre, så det ser ut til at utviklingen i helsevesenet tross alt går riktig vei. 

Ufrivillig barnløshet går igjen i historiene til kvinnene som er i 30- og 40-årene. Utredning av dette var ofte grunnen til at endometriosen ble oppdaget. En del fikk barn etterpå, ofte etter mange forsøk med assistert befruktning, mens det for andre var for sent. 

Historiene utgjør ikke en representativ undersøkelse av denne pasientgruppens erfaringer, men viser at mange har lidd mye på grunn av at endometriose er underdiagnostisert.

Tar dyr på alvor

Renate undersøker hunden Raiku. Om det kommer inn en hund som viser tegn til smerter, og hun ikke finner årsaken på prøver eller røntgenbilder, så sier hun jo ikke at hunden er frisk. Da sier hun at undersøkelsene ikke har vist grunnen til hundens plager. For veterinæren er det et viktig prinsipp. 

 

 - Når et menneske oppsøker helsevesenet og forteller om smerter, bør ikke vedkommende da tas på alvor, uansett kjønn? 

Da Renate endelig ble operert 48 år gammel, var hun rørt og overveldet over hvor bra hun ble behandlet. - Jeg ble møtt med forståelse, respekt og faglig dyktighet.

Under operasjonen fjernet de mye endometriosevev, blant annet fra bukhinne, blære og eggstokker. En klump endometriosevev på minst 7 cm ble fjernet fra den ene eggstokken, som hadde vokst sammen med livmoren, tarmen og bukveggen. Det var også to sammenvoksninger det ikke var mulig å gjøre noe med. 

– Allerede da jeg våknet etter narkosen kjente jeg at noe var annerledes. Det kjentes som om kroppen var lettet, forteller Renate. Hun fikk endelig et liv med mye mindre smerter og god faglig oppfølging. - Jeg er veldig takknemlig for hjelpen jeg fikk, både av legen som henviste og av kirurgen. 

– Du har ingen tid å miste

Renate synes alle som sliter med sterke menssmerter over tid bør be om henvisning til spesialist. Helst allerede tidlig i livet.

- Hvis det er viktig for deg å få barn, og du har symptomer som ligner på endometriose, så har du kanskje ingen tid å miste, sier hun.

Særlig menstruasjonssmerter utenom mensperioden eller som kjennes andre steder enn livmoren, kan være et tegn på endometriose. Da kan det være livmorslimhinnevev andre steder. 

– FOR LITE FORSKNING PÅ KVINNEHELSEN: Generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, Grete Herlofson mener kvinners helse fortsatt har lav status. Foto: John Petter Reinertsen

Et likestillingsproblem

Blant ufrivillig barnløse kvinner har opptil 50 prosent endometriose. Flere politikere har uttalt at de ønsker fødselstallene i Norge opp.

- Da burde en satsing på behandlingsstilbud for endometriose være selvsagt, mener Grete Herlofson, generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.). 

Hun mener Renates historie er nok et eksempel på at mange lider av underdiagnostiserte kvinnesykdommer i alt for mange år.

– Ufrivillig barnløshet er en stor sorg for den enkelte kvinne og for par, sier Herlofson.

 

Dette er Sanitetskvinnene

  • Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) er Norges største kvinneorganisasjon med 43.000 medlemmer fordelt på 600 lokale foreninger.
  • Sanitetskvinnene fremmer kvinners helse og livsvilkår, bidrar til en inkluderende oppvekst og skaper trygge lokalsamfunn. Dette gjøres gjennom frivillighet, forskning, politisk påvirkning og ideelle virksomheter.
  • I Norge er det ikke likestilling innen helse. Kvinnehelse blir fortsatt underprioritert, derfor er Sanitetskvinnene den fremste bidragsyteren til forskning på kvinners helse for å rette opp skjevhetene.